In loc sa simplifice lucrurile, invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu pare sa complice si mai mult scena politica. Exista in acest moment mai multe scenarii, toate plauzibile, in care rolul Parlamentului este esential.
Traian Basescu Parlamentul ia act Intr-o prima varianta, Parlamentul se intruneste, ia act de invalidarea referendumului de catre Curtea Constitutionala si, conform angajamentului politic formulat de liderii USL, abroga hotararea de suspendare a Presedintelui. Aceasta masura este necesara data fiind recenta decizie a Curtii Constitutionale, care stipuleaza ca dupa invalidare nu Curtea il reinstaleaza pe presedinte la Cotroceni, ci Parlamentul actioneaza in consecinta. Aceasta s-ar realiza prin abrogarea Hotararii din 6 iulie prin care Parlamentul il suspenda pe Presedinte. Din momentul abrogarii, toate consecintele hotararii respective dispar.
Se prelungeste interimatul O a doua varianta presupune ca Parlamentul nu se intruneste pentru a lua act de invalidarea referendumului, ceea ce teoretic permite prelungirea interimatului pana la expirarea intervalului de 30 de zile de la suspendare. Nu se stie care ar fi punctele de vedere si argumentele juridice, dar in mod normal la finalul acestui interval Traian Basescu isi reia de drept atributiile de Presedinte al Romaniei. Aceasta ipoteza ar putea avea la baza faptul ca parlamentarii sunt in vacanta, iar convocarea sau neconvocarea unei sedinte pentru a lua act de invalidarea referendumului ar prelungi interimatul lui Crin Antonescu cu doar cateva zile.
Un nou referendum Cea de-a treia varianta a fost enuntata zilele trecute de mai multi fruntasi ai USL. Potrivit acesteia, Parlamentul se intruneste, ia act de invalidarea referendumului, dar in loc sa abroge hotararea de suspendare, interpreteaza Constitutia in sensul ca ar trebui sa se organizeze un