Revolutia borfasilor s-a incheiat asa cum a inceput: prin agresarea violenta a regulilor. La olimpiada referendumului, vorba unui amic de pe Facebook, USL a castigat detasat proba la furt electoral stafeta. A se vedea judetele Olt, Mehedinti si Teleorman, unde participarea la vot a crescut seara, in cateva ore, cu 15-20%. Traian Basescu spune azi ca va veghea, odata intors la Cotroceni, ca institutiile statului sa-si faca datoria, sa ancheteze, sa sanctioneze abuzurile. Este nevoie insa de mai mult, de schimbari semnificative in legislatie.
Avem nevoie de o mai stricta reglementare a conditiilor de utilizare a urnei mobile. Folosirea ei in mod arbitrar o transforma, dupa toate indiciile, in mijloc de fraudare in masa. Mai trebuie apoi revizuita legea penala, care permite organizarea si desfasurarea unui nou tip de lovitura de stat greu de sanctionat, daca nu cumva imposibil, cel putin dupa legislatia romaneasca.
Am explicat pe larg, pe data de 3 iulie, cand a debutat oficial revolutia borfasilor, de ce incadrarea penala a actiunilor Guvernului Ponta pare in acest moment dificil de realizat. Altfel spus, guvernele care, in viitor, vor proceda la fel, nesocotind institutii si reguli prin abuz de putere, nu vor putea fi trase la raspundere prea usor.
Din acest motiv, atunci cand vom avea alta majoritate in Parlament, nu una in care voteaza o duzina de cercetati si condamnati penal, adica puscariabili, Romania va trebui sa modifice acele articole din Codul Penal care se refera la actiuni impotriva ordinii constitutionale si la abuzul in serviciu. Altfel, vom fi mereu la mana unui Voiculescu, Voicu, Dragnea, Vantu, Nastase sau cine s-o mai afla, la un moment dat, in drum spre puscarie si vrea sa scape incalecand institutii cheie in stat.
Realitatea ultimelor zile arata ca loviturile de stat se pot imagina si fara violenta, i