Până la prânz, au votat exclusiv pensionarii. Canicula a ținut bucureștenii în case până seara, când în fața secțiilor de votare au început să apară și familii cu copii de mână, cupluri tinere și studenți deopotrivă. „În interior”, între doi votanți serviți, membrii comisiilor au avut timp să-și afle viitorul în palmă și să facă bășcălie ideologică. Au împărțit căștile de la telefon ca să asculte sondajele, dar și protocolul de la partid. Sursa: Codrin Prisecaru
Duminică, la ora 6.30, media de vârstă a călătorilor din autobuz este de 60 de ani cu indulgență. Gătiți în haine de sărbătoare și cu „sacoșele goale”, pensionarii purced spre secțiile din cartier. Votanții „ritualici”, așa cum sunt definiți în termeni sociologici, dau vina pe caniculă că s-au trezit cu noaptea în cap, dar cei mai tineri mustăcesc. „E timpul să iasă în lume, e timpul pentru socializare, atât de rară la vârsta asta”, șușotește o femeie cam la 40 de ani.
La Facultatea de Drept, cu zece minute înainte de deschidere se fac ultimele pregătiri, se scot buletinele de vot și se aliniază ștampilele pe masă. Cele trei secții, unde votează bucureștenii care locuiesc în zona Kogălniceanu și împrejurimi, sunt amenejate în cantina facultății. Primii votanți apar la câteva minute după ora 7.
Femeile îmbrăcate în fuste colorate sau danteluri, accesorizate cu balerini și poșete vintage, lasă în urmă aroma veche a apei de colonie. Consorții sunt și ei dichisiți, poartă pantaloni de in, mocasini și clasica pălărie de rafie. Au chef de vorbă și întreabă până și cum trebuie să împătureasca buletinul, deși fac asta de zeci de ani.
Muncitorii care intră în tură nu pot vota nici pe liste suplimentare
Primii care îl pun în dificultate pe președintele comisiei sunt doi bărbați îmbrăcați în uniformă, care deși nu sunt din sectorul 5, cer să voteze aici. „Lucrăm aici la Universitate și intrăm ac