Teama de a întemeia o familie, neliniştea în faţa ratelor tot mai mari la credite sau frica de a nu putea ţine pasul cu tehnologia sunt doar câteva dintre angoasele societăţii de azi.
Angoasa aparţine inevitabil vieţii noastre, scria psihanalistul german Fritz Reimann (1902-1979) în cartea sa „Formele fundamentale ale angoasei". „Luând mereu chipuri noi, ea ne însoţeşte de la naştere până la moarte. Rămâne o iluzie să credem că putem trăi o viaţă fără angoasă, ea ţine de existenţa noastră şi este o reflectare a dependenţelor noastre şi a cunoaşterii condiţiei noastre de muritori", mai puncta autorul.
În concluzie, angoasele există de când există omenirea. „Angoasele vechi legate de existenţă şi de evoluţia vieţii individuale au rămas, în principal, aceleaşi, poate doar integrate în coordonatele vieţii moderne. Unele s-au accentuat, altele poate s-au diminuat. Au apărut angoase determinate de factori nou-apăruţi odată cu metamorfoza ştiinţifică, tehnică şi socială", spune psihologul Keren Rosner.
Dintre angoasele noi, teama de a întemeia o familie este una dintre cele mai importante. „Eu lucrez în sistemul bancar, iar logodnicul meu în construcţii", spune Liliana Bratu (29 de ani), din Bucureşti. „În urmă cu câţiva ani, înainte de recesiune, câştigam amândoi foarte bine şi ne pregăteam să ne căsătorim. Îmi doream şi eu ce-şi doreşte toată lumea - un soţ, un copil, o casă a noastră... Când a venit criza, am renunţat la idee. A devenit mult prea riscant, mai ales că veniturile noastre au scăzut la jumătate", povesteşte Liliana.
Tânăra nu a renunţat numai la căsătorie. Astăzi, nici ideea unui copil nu-i mai surâde ca înainte. „În condiţiile de acum, când poţi rămâne fără serviciu de pe o zi pe alta, să faci un copil e o aventură", conchide tânăra.
Însă teama de a întemeia o familie este determinată nu numai de instabilitatea