Politologul Andrei Ţăranu comentează la RFI rezultatele (parţiale) ale referendumului.
Reporter: Cum apreciaţi rezultatele referendumului?
Andrei Ţăranu: Rezultatele sunt încă în curs de a fi validate, nimeni nu are un scor complet şi adevărat. Ceea ce ştim este că circa opt milioane de români au votat la acest referendum, în plus sau în minus şi din aceşti români, circa şapte milioane sau şapte milioane şi jumătate au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În afară de datele brute, ceea ce numărăm de fapt în procente, sunt de fapt nişte procente extrem de ambigue. Nu avem în acest moment o corelare a listelor electorale cu cele ale recensământului făcut în 2011, ceea ce ne pune într-o situaţie destul de ciudată, pentru că nu vom şti probabil niciodată câţi 50% din câţi cetăţeni cu drept de vot ai României au votat ieri (duminică) la referendum.
Rep.: Credeţi că votul străinătăţii poate schimba scorul?
A.Ţ.: Probabil că scorul se va schimba, dar nu într-un mod dramatic. Votul din străinătate, din câte am înţeles eu, nu aduce nişte schimbări profunde ale cifrei. E maximum un procent, un procent şi jumătate. Lucrurile care ar mai putea să îl mai schimbe sunt listele suplimentare şi urnele mobile, dar nici acelea nu vor produce nişte schimbări în afara marjei de eroare. E o probabilitate pe care o dau eu, va fi 48%-49% prezenţă la vot. Ceea ce nu schimbă datele problemei, pentru că tot mai mulţi cetăţeni sunt convinşi că referendumul nu a fost validat.
Rep.: "Sunt mai puternic ca oricând", a declarat Traian Băsescu. Dvs. cum vedeţi lucrurile de mâine încolo, după ce se va pronunţa Curtea Constituţională?
A.Ţ.: Din nefericire, acest referendum nu a rezolvat nimic, deşi s-ar fi dorit a fi unul care să limpezească apele, aşa cum s-au pronunţat şi unii şi ceilalţi aflaţi în această competiţie electorală. E foar