Indiferent de cine va fi la conducerea tarii dupa referendumul de duminica, nu va avea o misiune prea usoara, in conditiile in care disputele politice ar putea continua, iar mediul economic international nu este prea prielnic, sunt de parere analistii. Asadar, administratia va avea de continuat masurile de sustinere a economiei, dar si relatia cu creditorii internationali.
Presedintele Traian Basescu a fost suspendat de Parlament pe 6 iulie. Acesta va reveni in functie daca va fi validat de electorat, in urma referendumului din 29 iulie. In caz contrar, vor fi necesare alegeri prezidentiale anticipate care vor avea loc inaintea celor parlamentare.
Duminica, pana la inchiderea sectiilor de votare (ora 23:00), conform datelor estimate de Biroul Electoral Central (BEC), doar 45,92% dintre romanii cu drept de vot s-au prezentat la urne, ceea ce arata ca referendumul nu va fi validat, iar Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni. Pe parcursul zilei de luni sunt asteptate si datele oficiale.
Referendumul de duminica va fi validat numai daca 50% plus unu din alegatori s-au prezentat la urne. Lupta este destul de stransa, ambele parti politice declarandu-se invingatoare dupa numaratoarea proprie paralela. Astfel, sunt asteptate rezultatele finale oficiale pentru a clarifica situatia.
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, duminica seara, ca, odata revenit la Cotroceni, va incerca sa genereze un sentiment de impacare in societate.
"Sunt constient ca sunt nemultumiri generate de ceea ce s-a intamplat in ultimii ani si am convingerea ca fractura din societate trebuie stopata, anihilata, pentru ca Romania are nevoie de toata forta pentru a trece mai departe peste perioada de criza si pentru a reusi in procesul de integrare in lumea civilizata. Ii asigur pe romani ca, odata revenit la Cotroceni, o sa incerc s