Circulaţia navelor pe canalele şi lacurile interioare din Delta Dunării se va desfăşura după un nou regulament, care a fost deja elaborat de Ministerul Mediului şi urmează să intre în vigoare. Prin noul regulament se impune ca puterea maximă a motoarelor ambarcaţiunilor să nu depăşească 25 de cai putere, viteza ambarcaţiunilor fiind stabilită în funcţie de zone.
Regulamentul modifică prevederile Ordinului 111/2007, privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, noile reguli fiind în ton cu normele europene de protecţia mediului în ariile naturale protejate.
Prin vechiul regulament era acceptată o viteză maximă de 40 km/oră. „Vor fi zone în care viteza de deplasare a navelor este de maximum 5 km/oră, iar motoarele pot să aibă până la 25 CP, şi zone unde se va putea circula cu 20 sau 40 de km/oră, aceasta în funcţie de zonele de cuibărit ale păsărilor sau cât de mare este acel canal. Sunt prevăzute zonele unde pot veni navele cu turişti şi unde vor putea debarca. Vor putea acosta la mal natural doar bărcile cu o capacitate de până la 10 persoane. Am avut mai multe dezbateri şi cu această formulă au fost de acord şi operatorii de turism, alţi agenţi economici sau organizaţiile de transportatori", a declarat guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării" (ARBDD), Viorica Bîscă. Regulamentul introduce şi un sistem de monitorizare a Deltei prin camere video, centrul de control urmând să fie la sediul ARBDD. Altă noutate este că ambarcaţiunile care intră în Delta Dunării trebuie să fie dotate cu sisteme GPS pentru a putea fi monitorizate, datele fiind transmise în timp real la ARBDD.
Eco-turism durabil, în zone umede protejate
Noile reguli introduse în circulaţia ambarcaţiunilor de agrement pe cele 31 de canale şi 6 lacuri interioare ale Deltei ţin de mă