Autorităţilor li s-a propus reluarea scanării tuturor autovehiculelor care trec prin vămi
Sumele primite de stat în urma acordurilor semnate de producători cu CE ar trebui alocate combaterii traficului ilicit
Autovehiculele modificate pentru disimularea contrabandei, care au fost confiscate, trebuie distruse, şi nu valorificate
Producătorii de ţigarete din România au înaintat recent autorităţilor un set de propuneri referitor la reducerea comerţului ilicit cu ţigarete, subliniind că în continuare este nevoie de îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru reglementarea unitară a infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală.
Printre propunerile avansate de industrie se numără reluarea scanării tuturor mijloacelor de transport care tranzitează puncte de trecere a frontierei. "Nu în ultimul rând, sumele primite de statul român ca urmare a acordurilor semnate de marii producători de tutun cu Comisia Europeană ar putea fi alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, dotarea cu echipamente speciale, mentenanţa echipamentelor existente, precum şi instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în domeniu", au anunţat recent producătorii.
Potrivit acestora, aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracţiunii de evaziune fiscală/contrabandă, atât pe teritoriul vamal naţional, cât şi în punctele de trecere a frontierei, ar fi de natură să simplifice procedurile.
Poliţia locală şi jandarmeria trebuie să aibă competenţe clare
Totodată, este nevoie de clarificarea situaţiei şi calificarea infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal, precum şi instituirea unor mecanisme clare de verificare.
"Este important să fie atribuite competenţe clare poliţiei locale şi jandarmeriei, pentru s