Discutiile intense din prezent dintre decidentii din Uniunea Europeana evidentiaza faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) si mai multe banci centrale din uniunea economica si monetara pot accepta o reducere semnificativa a valorii titlurilor grecesti detinute, pentru a evita o rupere a zonei euro, relateaza The Telegraph.
Banca centrala a Frantei, institutia cu cea mai mare expunere, ar putea avea nevoie de o recapitalizare din cauza dimensiunii potentialelor pierderi. Totodata, bancile centrale ale Maltei si Ciprului sunt intr-o situatie asemanatoare, precum si bancile de clearing si guvernele din zona euro.
Ultimul ajutor financiar destinat economiei Greciei ar putea viza reducerea datoriilor tarii cu alte 70 de miliarde de euro, la 100 de miliarde, un nivel considerat a fi mai usor de administrat. Detaliile acordului inca nu au fost stabilite si oficialii accepta ca vor exista multe persoane care se vor opune la un alt bail-out pentru Grecia.
Pe de alta parte, coalitia de guvernare din Grecia va incerca din nou,luni, sa hotarasca detaliile unei noi 'cure de austeritate', necesara atingerii termenilor impusi de ultimul ajutor financiar.
Philipp Roester, ministrul german al Economiei, a declarat duminica faptul ca, daca Grecia nu isi indeplineste obligatiile, aceasta nu va mai primit bani. "Atunci Grecia va fi in faliment".
Discutiile cu privire la un alt program de salvare a Greciei vine si pe fondul speculatiilor care continua sa se intensifice asupra unei noi interventii a BCE, care ar putea sa adopte masuri prin care sa relaxeze situatia tensionata din zona euro, a intrunirea lunara pe care aceasta o va avea joi, la Frankfurt.
Saptamana trecuta, Mario Draghi, presedintele BCE, a marit sperantele unei noi initiative cand a declarat ca banca este "gata sa faca orice pentru a pastra moneda euro.