O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va fi prezentă în Bucureşti din 31 iulie până pe 13 august pentru a şasea evaluare a acordului stand-by preventiv. Va fi prima misiune a FMI condusă de noul negociator-şef Erik de Vrijer.
Vizita era programată iniţial pentru 24 iulie, fiind amânată pentru săptămâna care urmează referendumului pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară.
Şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a afirmat că Guvernul intenţionează să încheie cu FMI un nou acord de tip preventiv, probabil cu o durată tot de doi ani, pentru perioada 2013-2015.
Pe perioada vizitei, oficialii misiunii vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor, precum şi cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri, mediului bancar, organizaţii ale societăţii civile şi partidele politice.
Angajamentele autorităţilor române
Autorităţile române au cerut, în scrisoarea de intenţie din 8 iunie, reprogramarea datei de îndeplinire a criteriului structural de referinţă privind elaborarea proiectului de lege a sănătăţii de la 31 decembrie 2011, la 30 iunie 2012. Motivul invocat îl reprezintă obţinerea unui timp suficient pentru “o mai bună consultare publică în procesul de elaborare a reformei cuprinzătoare a sectorului sanitar”.
În aceeaşi scrisoare se arată că, între criteriile pe care autorităţile române nu au reuşit să le îndeplinească se numără cel privind limita arieratelor interne ale bugetului de stat şi sistemului asigurărilor sociale.
Manageri privaţi la companiile de stat
Guvernul şi-a asumat în negocierile cu FMI şi recrutarea unor manageri privaţi la mai multe compani