Când avea 30 de ani, a fost diagnosticat cu virusul imunodeficienţei umane (HIV). A început tratamentul, dorindu-şi numai să supravieţuiască. Apoi, în urmă cu şase ani, a aflat că are şi leucemie. Totuşi, printr-un transplant de la un donator imun la HIV, a reuşit să înfrângă boala. Astfel, el a devenit primul şi, până în prezent, singurul om care s-a vindecat de HIV.
"Mama mea m-a botezat Timothy Ray Brown. Presa mi-a spus 'Pacientul din Berlin'. Eu sunt omul care a avut cândva HIV. Nu spun asta ca să mă laud. Sincer să fiu, nici n-am crezut-o pe deplin decât atunci am văzut raportul din New England Journal of Medicine, din februarie 2009, la aproape doi ani de când m-am vindecat. De atunci, mi-am continuat viaţa retras", mărturiseşte singurul om care a reuşit să se vindece de HIV, pe site-ul său personal.
Pacientul din Berlin nu este un berlinez, ci un american din Seattle, acum în vârstă de 47 de ani, care s-a mutat în capitala germană în 1991. După ce a absolvit colegiul, a plecat în Europa: mai întâi în Barcelona, apoi în Berlin, cu un grup de prieteni. Acolo, a cunoscut un tânăr şi s-a îndrăgostit, a povestit Brown pentru POZ.com.
„Eram la şcoală la Berlin în 1995 când testul HIV mi-a ieşit pozitiv. Reacţia mea a fost similară cu cea a multor oameni care aflau atunci asta. Eram îngrozit. Ştiam oameni care se luptau cu boala. Aveam prieteni care muriseră din cauza asta. Nu cred că m-am simţit vreodată aşa de singur ca atunci. Pe vremea aceea, să afli că ai HIV era ca şi cum ai afla că eşti condamnat la moarte. Vindecarea nu era un subiect de discuţie. Voiam numai să supravieţuiesc", îşi aminteşte Brown pe site-ul personal.
A început tratamentul. „Medicamentele retrovirale păreau un miracol în 1996. Oamenii bolnavi se simţeau mai bine, păreau mai sănătoşi. În timp, am observat că mulţi dintre ei trăiau mai mult. Încă ştiam că