Cine îl (mai) crede pe Traian Băsescu? Dacă nu s-ar fi întâmplat nimic în ultimii 8 ani, campania electorală ar fi fost suficientă pentru a înțelege caracterul acestuia. Pe parcurs de doar două săptămâni, Băsescu a comis două minciuni majore, fără a avea nici cea mai mică mustrare de conștiință. La începutul suspendării a anunțat cetățenii că nu este dispus să câștige ”la masa verde” și că drumurile lui și ale PDL se despart în privința boicotului anunțat de democrat-liberali. Cu o săptămână înainte de vot, a dat-o la întors, îndemnându-i pe oameni să nu mai vină la Referendum, dar, anunțând că, în temeiul funcției în care a fost ales, el se va prezenta la vot. După cum se știe, Băsescu nu a votat ieri.
Parcă nu ar fi fost de ajuns, astăzi, Băsescu a mai produs o minciună fără nicio jenă: cea conform căreia peste 10 milioane de români i-ar fi acordat încrederea, neparticipând la vot. Realitatea se cunoaște: cei care au votat pentru menținerea în funcție sunt ceva mai puțin de un milion. Inacțiunea nu este și nu va fi vreodată ”acțiune”. Acestora li se mai adaugă poate (cel mult) un milion de șmecheri care au rămas acasă și câteva milioane de parsoane inactive civic.
Ei bine, acest mincinos, după ce a șters pe jos cu cei care au votat pentru demiterea lui într-un procent comparabil doar cu cel cu care Iliescu a fost ales președinte în 90, s-a apucat să vorbească aseară despre ”reconciliere”. Constatând (oare de ce a avut nevoie de 8 ani pentru a afla asta?) că în România există o ”fractură socială” (duminică seara), respectiv ”falie” (în discursul de luni), Băsescu a promis că rezolvarea acestei probleme va fi principala lui preocupare în următoare perioadă. Câtă bază se poate pune pe promisiunile și afirmațiile lui, tocmai am arătat mai sus.
Pe de altă parte însă, trebuie spus că Băsescu a contribuit major la această reconciliere socială. Fără să-