Prezenţă slabă la urne la Cluj, unde sub 35% dintre persoanele cu drept de vot au venit la referendum. Cum s-a desfăşurat votarea si ce incidente s-au înregistrat ne spune Bianca Padurean.
Bianca Pădurean, Cluj-Napoca
Biroul Electoral Central arată că până la ora 23:00 prezenţa la vot, în judeţul Cluj, a fost de 34,99 %. In mediul rural procentul celor care şi-au exercitat dreptul de a vota a fost de 41,12 %, pe când în mediul urban au votat 32,11% dintre clujeni. De altfel, în aproape tot Ardealul prezenţa la vot a fost una slabă, în special în judeţele în care există şi populaţie de etnie maghiară.
De exemplu, judeţele cu cea mai redusă prezenţă la vot sunt, pe lângă Cluj: Harghita - 11,56%, Covasna - 20,6%, Satu Mare - 28,23%, Mureş - 33,96% şi Arad - 34,99%. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a făcut declaraţii imediat după închiderea urnelor. El a spus că respinge orice speculaţie privind rolul comunităţii maghiare la acest vot.
La Cluj au fost inregistrate si o serie de incidente care s-au soldat cu plângeri penale. Acestea sunt legate, în special, de încercarea de a influenţa electoratul să să prezinte sau nu la urne în ziua referendumului, încercări atribuite ambelor părţi.
La capitolul organizare a referendumului la Cluj, au fost deschise secţii speciale în staţiunile turistice, chiar la Băile Sărate Cojocna unde administraţia acestora este acuzată că a stimulat prezenţa la vot prin acordarea intrării gratuie în ştrand.
La Cluj au votat şi 41 de persoane internate la Spitalul de Boli Psihice Cronice din Borşa.
Conducerea spitalului susţine însă că au votat doar cei cu discernământ, nu şi cei puşi sub interdicţie. Bianca Pădurean, Cluj-Napoca
Prezenţă slabă la urne la Cluj, unde sub 35% dintre persoanele cu drept de vot au venit la referendum. Cum s-a desfăşurat votarea si ce incidente s-au înregistrat ne sp