Pe parcursul zilei de duminică, 29 iulie, până la orele 23:00, echipele special constituite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au verificat 22 de sesizări referitoare la desfăşurarea referendumului naţional, 19 fiind primite de la cetăţeni din mediul rural şi 3 din mediul urban. Ca urmare a verificărilor efectuate de către poliţişti, s-a constatat că în patru cazuri, competenţa de soluţionare revine altor instituţii şi că 12 dintre situaţiile sesizate prin apelul de urgenţă 112, nu se confirmă. Apelanţii au fost sancţionaţi, după caz, cu amendă sau avertisment, pentru nerespectarea prevederilor legale. Referitor la situaţiile neconfirmate, 6 au fost sesizări privind fapte de „turism electoral”.
De asemenea, au fost sesizate 4 fapte de natură penală; în prezent, pentru clarificarea tuturor situaţiilor semnalate şi înregistrate, poliţiştii gorjeni efectuează cercetări pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor sesizate, sub coordonarea Parchetului competent.
Le-a reținut buletinele
Poliţia Oraşului Târgu-Cărbuneşti a fost sesizată, prin 112, de către un bărbat de 66 ani, din comuna Vladimir, cu privire la faptul că administratorul unui magazin din localitate a reţinut cărţile de identitate ale mai multor persoane din comună pentru ca aceştia să nu se prezinte la vot, spunându-le că nu le va mai vinde produse pe datorie. Verificând aceste aspecte, echipa operativă constituită la nivelul Secţiei 7 Poliţie Rurală Turburea a constatat că sesizarea nu se confirmă. Mai mult, pe parcursul verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că persoanele despre care apelantul afirmase că le-ar fi fost reţinute actul de identitate, îşi exprimaseră dreptul de vot. Pentru alertarea falsă, apelantul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 500 lei.
Suspiciune de vot multiplu
Poliţişt