Presa internaţională a consacrat spaţii largi rezultatele referendumului din România. "Uniunea Europeană şi bătaia de cap a politicii româneşti". Sub acest titlu, influentul cotidian francez Le Monde critică întreaga clasă politică de la Bucureşti.
Slaba participare la referendumul din România l-a salvat pe preşedintele Traian Băsescu. Din păcate, ţara nu este salvată nici de criza politică, nici de cea economică. Fiecare tabără revendică un motiv de satisfacţie: pentru Băsescu, slaba participare demonstrează că majoritatea românilor îşi doreşte să-şi ducă mandatul până la capăt.
Pentru opozanţii şefului statului, faptul că peste 80 la sută dintre votanţi s-au pronunţat pentru destituire arată amploarea nepopularităţitii preşedintelui. Ţinând cont că e puţin probabil ca în actualul context clasa politică să dea dovadă de bun simţ sau de un simţ al responsabilităţilor, conflictul care paralizează puterea de la Bucureşti riscă să continue, avertizează Le Monde.
Ziarul reaminteşte apoi cititorilor săi cum s-a ajuns la această situaţie: după ce a cunoscut o extraordinară perioadă de creştere economică, România s-a confruntat cu criza economică şi a fost nevoită să ceară ajutor internaţional. Măsurile de austeritate promulgate de Traian Băsescu au provocat revolta populaţiei şi apoi criza guvernamentală.
Numit premier în luna mai, Victor Ponta l-a acuzat pe preşedinte că şi-a depăşit atribuţiile intervenind în politica economică. Metodele aplicate de Ponta nu sunt însă nici ele lipsite de critici: felul în care a tratat Curtea Constituţională a obligat Comisia Europeană să reamintească Bucureştiului obligaţiile sale în materie de independenţă a justiţiei.
Totul pe fond de acuzaţii reciproce de corupţie, nepotism şi plagiat. Pentru Uniunea Europeană situaţia este greu de gestionat, ba chiar periculoasă ţinând cont de criza prin care tre