Comisia Europeană a urmărit atent desfăşurarea referendumului privind demiterea preşedintelui român. Executivul comunitar a fost preocupat îm mod special de chestiunea ratei de participare.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a dat asigurări că evoluţiile din România vor fi urmărite în continuare. ''În acest stadiu, elementele privind referendumul din România sunt acelea că rezultatele oficiale definitive nu au fost deocamdată anunţate. Comisia a urmărit atent maniera de desfăşurare a acestui referendum, în special chestiunea ratei de participare.
Noi am fost clari pe acest subiect, după cum ştiţi au existat scrisori şi o întâlnire între premierul român şi preşedintele Comisiei. Alte comentarii particulare despre acest referendum nu putem face acum, întrucât rezultatele nu sunt definitive, mai ales cu privire la prezenţa la vot. În termeni generali, după cum ştiţi urmărim atent de câteva săptămâni situaţia din România şi vom continua să facem acest lucru'', a spus reprezentantul CE.
Potrivit datelor parţiale, prezenţa la vot la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu a fost de 46,13%, după centralizarea rezultatelor din aproape 98% dintre secţiile de votare.
Prezenţa la vot la acest referendum a fost o chestiune în care Comisia Europeană s-a implicat direct după modificările rapide făcute de Guvern în ultima perioadă.
Asrtfel, după cum spunea recent preşedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, pragul de 50% pentru validarea referendumului nu este recomandat de obicei de Comisia de la Veneţia.
În cazul României s-a făcut această recomandare însă în contextul în care Comisia Europeană a considerat inoportună schimbarea cu doar câteva zile înainte de consultarea populară.
“Într-adevăr, Comisia de la Veneţia nu recomanda acest prag de 50% pentru validarea unui referendum”, recunoştea a re