Românii stabiliţi în Franţa sau în trecere prin Hexagon au votat destul de mult duminică, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Cifrele prezenţei la urne arată o tendinţă similară cu cea de la turul întâi al ultimelor prezidenţiale. În noiembrie 2009 votaseră circa 4.400 de români, dintre care peste jumătate doar la Paris. Duminică, cifrele erau puţin mai mari.
Vasile Damian, Paris
Ca să evite peripeţiile din 2009 când unica secţie de votare din incinta ambasadei fusese luată cu asalt - în parte şi din cauza lipsei de ştampile şi cabine de vot - autorităţile române s-au organizat mai bine de această dată.
La Paris au fost astfel deschise două secţii - numerele 54 şi 55 - una la ambasadă, a doua în incinta consulatului.
În restul Franţei alte 8 oraşe găzduiau secţii de votare pentru români. Iustina Cojocaru, presedinta sectiei de votare de la consulatul României din Paris, ne spune cum s-a organizat votul aici.
Puţini sunt cei care au beneficiat însă de aceste servicii consulare. Mai toţi votantii pe care i-am întâlnit - tineri, bătrâni, oameni mai simpli sau nu - erau cu acte valabile si vizibil satisfăcuti de rapiditatea cu care puteau să-si exercite dreptul civic. De ce au venit să voteze, ce i-a îndemnat să participe la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Băsescu, a fost prima întrebare pe care le-am adresat-o celor mai mulţi.
Schimbarea pare asadar să fie moto-ul acestei mobilizări a românilor din Paris. Întrebati cum s-au informat despre situatia din tară în era internetului, unii s-au simtit chiar subestimati:
Cât despre felul cum a reflectat presa de aici din Hexagon criza politică din România, fiecare are ceva de spus - de cele mai multe ori ceva negativ:
Când să plec spre redactie sunt acostat de un tânăr rom prezent de câetva minute în fata consulatului. După ce mă într