UPDATE: Andrei Pleşu a declarat în exclusivitate pentru România liberă că, în opinia sa, punctul la care s-a ajuns este unul dramatic. Scriitorul consideră că Guvernul Ponta şi-a "început revoluţia" cu un "atac rudimentar la adresa culturii.
CITEŞTE MAI MULT AICI: Cum comentează Andrei Pleşu transformarea ICR
UPDATE. După cum s-a angajat anterior, conducerea ICR va demisiona joi, a declarat Horia Roman Patapievici pentru România liberă, după ce miercuri va avea loc o discuţie cu ministrul de Finanţe Florin Georgescu pe bugetul ICR.
"ICR a încetat să mai existe în forma pe care am gândit-o, pentru că a căpătat o tentă naţionalistă. Regret moartea unei instituţii cosmopolite şi deschise. Din păcate, nimeni nu va mai considera ICR asemeni British Council, Institutului Cervantes, Institutului Cultural Francez, sau Ghoethe Institut. Va fi o instituţie cu puternice înclinaţii naţionaliste care nu va mai avea nimic de-a face cu marea cultură", a declarat H.R. Patapievici pentru RL.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituţională.
Plenul Curţii Constituţionale (CC) a respins astfel excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, ridicată de Avocatul Poporului, transmite Mediafax.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost luată în discuţie de CC în 10 iulie, magistraţii constituţionali amânând atunci decizia petnru 31 iulie. CC a constatat atunci că în completul care participă la dezbaterile în fond şi la deliberări nu se poate lua o decizie cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată, neîntrunindu-se majoritatea necesară.
Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea pr