Statul român a fost dat în judecată la CEDO de medici de la Timişoara din cauza unor restanţe la salarii.
Peste 200 de medici de la Timişoara îşi caută dreptate peste hotare. Ei au acţionat statul român în judecată pentru că există restanţe salariale, pretind aceştia, citaţi fiind de opiniatimisoarei.ro.
„Statul român nu-şi respectă obligaţiile faţă de medici şi am decis să continuăm lupta pentru drepturile noastre la CEDO. Este vorba despre cel de-al 13-lea salariu, acordarea sporului de condiţii de muncă periculoase, acordarea sporului de 50-100% la salariul de bază pentru medicii specializaţi în chirurgie, sporul de 25% pentru medicii, asistentele şi personalul auxiliar care intră în sălile de naştere, dar şi recuperarea celor 25% - care la noi s-a făcut 45% - tăiate din salarii după izbucnirea crizei. Asteptăm decizia CEDO, dacă dosarul nostru va fi acceptat spre judecare. Avem speranţe că instanţa europeană va face dreptate medicilor din Timişoara", a declarat dr. Olimpia Oprea, liderul Sindicatului Materna.
Restanţe de patru ani
Cadrele medicale mai spun că banii sunt restanţi încă din 2008.
„Premiul anual pentru 2008, în sumă de 550.000 de lei, premiul anual pentru 2009, în sumă de 560.000 de lei, nu se acordă un salariu de bază, plătit de unitate mamei, pentru naşterea fiecărui copil, nu s-a acordat a doua tranşă aferentă primei de stabilitate aferentă anului 2009, personalul medical, deşi este bugetar, nu beneficiază de primă de vacanţă", clarifică medicii situaţia.
Pentru moment, cadrele medicale aşteaptă să vadă dacă dosarul va fi admis şi dacă va fi trimis spre judecare.
Citeşte şi Cât de nociv este lucratul în ture de noapte