Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), a declarat, marti, la RFI, ca “introducerea unei Taxe pe Valoarea Adaugata (TVA) de 9% pentru alimentele de baza ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu si a preturilor”, si ca exista riscul ca aceast lucru sa duca la “o scadere dramatica a veniturilor la buget din acest segment de activitate”. Mihai Tanasescu
“Teoretic, impactul (unei TVA de 9% la alimentele de baza-n.r.) ar trebui sa conduca la o scadere a pretului, la o reducere a evaziunii fiscale, dar vedeti, nu intotdeauna teoria este egala cu practica. Este foarte greu de anticipat comportamentul celor care lucreaza in acest domeniu si cum vor folosi acest lucru”, a spus Tanasescu.
El a precizat ca “o tentativa de acest gen nu poate sa conduca decat, poate, la o diminuare de evaziune fiscala, nu atat de mult la o diminuare a pretului la anumite produse alimentare”.
”Riscul cel mai mare este o scadere dramatica a veniturilor la buget din acest segment de activitate. In acelasi timp, exista si efectul pozitiv, in sensul ca s-ar putea consuma mai mult, s-ar putea strange mai multi bani la buget. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fim foarte atenti ca aplicarea unei cote reduse de TVA trebuie sa aiba o implementare foarte buna a modului in care se face controlul asupra felului in care se aplica acest lucru. Ar fi neplacut sa aplici o asemenea metoda, sa vezi ca preturile nu scad, ca evaziunea continua si, de fapt, ai pierderi foarte mari de venituri la buget. Este un scenariu care s-a intamplat in foarte multe alte tari, in cazul in care controlul nu este foarte bine concentrat pe acest lucru”, a spus Tanasescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, la Ministerul Agriculturii, ca sustine aplicarea unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013: ”Su