Intr-o perioada in care finantarea este tot mai scumpa, bursa americana poate fi o alternativa pentru companiile din Europa de Est. Marimea afacerii este mai putin importanta, investitorii find mai interesati de perspectivele domeniului de activitate si de dinamica. Pornind de la acest principiu, doi tineri cu experienta in pietele financiare din Romania si strainatate au pornit un business ce ofera companiilor locale consultanta pentru finantarea pe piata americana. Citeste un interviu acordat Wall-Street.ro de Mihai Hancu si Vadim Bordian, partenerii Integrated Investment Solutions.
Wall-Street: De ce ati recomanda unei companii finantarea pe bursa americana?
Integrated Investment Solutions Consult: Bursa americana este cea mai dinamica si dezvoltata piata de capital din lume, structurata in asa fel incat sa se adreseze tuturor sectoarelor economiei si companiilor de diferite marimi. Exista mai multe nivele de bursa unde criteriile de listare sunt mult mai usor de indeplinit. Pentru fiecare nisa exista consultanti si intermediari specializati; sectoarele nano-cap, micro-cap si small cap,(adica cu o capitalizare <$50mln, <$300mln si respectiv <$2bn) fiind foarte bine dezvoltate. Ca urmare, companiile din pietile emergente din Europa de Est se incadreaza perfect in aceste criterii.
Recomandam finantarea pe aceasta piata, datorita complexitatii intrumentelor de finantare, capitalurile fiind extrem de flexibile si mult mai usor de accesat. Fiind o companie publica Americana, investitorii sunt protejati de legile si reglementarile pietii de capital. Astfel, exista numeroase tipuri de finantare, plasamente private sau oferte publice de actiuni si options, credite sau finantari hibride, structurate de fondurile specializate si de bancile de investitii.
Recent, guvernul federal a facut pasi importanti spre simplificarea accesului la piata de ca