După victoria fără predecent de la alegerile locale, USL a intrat pe o tendinţă descrescătoare.
USL a pierdut pe linie în judeţele din Transilvania. Liberalii, social-democraţii şi conservatorii nu au reuşit să îşi mobilizeze alegătorii, în aşa fel încât referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să fie validat. "Noi ştim că alegerile se pierd sau se câştigă în Transilvania", spunea premierul PSD, Victor Ponta, în campania electorală pentru alegerile locale, iar scrutinul de duminică i-a dat dreptate. În timp ce judeţe precum Mehedinţi, Olt sau Vrancea au înregistrat o prezenţă-record la vot, în judeţele din Transilvania tactica de boicotare a referendumului a avut succes.
Viktor Orban contra Victor Ponta
Pe de o parte, maghiarii ardeleni au ales să stea acasă. "Nu este vorba de o boicotare a referendumului, ci de o lipsă de interes, pentru că nu a existat un candidat maghiar. La fel s-a întâmplat în anul 2007", a explicat preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, absenteismul masiv din judeţele locuite de maghiari. Însă mai există o explicaţie pentru faptul că alegătorii din Harghita, Covasna ori Satu Mare au ales să stea acasă. Alegătorii maghiari din Transilvania, în loc să urmărească Antena 3, Realitatea TV sau alte televiziuni româneşti, au acces la televiziunile budapestane, precum Magyar Televizio 2 sau Duna TV. Iar pe canalele media din Ungaria, premierul FIDESZ, Viktor Orban, le-a cerut oamenilor să stea acasă. Viktor Orban, care este aliatul lui Traian Băsescu în cadrul PPE, a fost până acum "oaia neagră" a Uniunii Europene, până la declanşarea crizei politice din România. Acum, el a fost "eclipsat" de Victor Ponta.
Tensiunile dintre cei doi premieri au atins un moment de vârf în perioada în care Victor Ponta a anulat hotărârea de guvern referitoare la înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limbile maghiară şi engleză în c