Orice esec politic trebuie decontat. Regula aceasta tine de igiena oricarui partid politic, pentru ca frustrarile neeliberate se inflameaza si cangreneaza.
Va aminiti probabil cel mai recent exemplu: alegerile din 2009. Ametit de socul initial al infrangerii, PSD a incercat sa se replieze pe un mesaj de frauda. Si astazi, daca-i intrebi, fruntasii social democrati sustin ca, de fapt, Mircea Geoana a castigat alegerile furate de Traian Basescu pe la Paris. Dincolo de acest exercitiu de autocalmare, decontul nu a intarziat si Mircea Geoana a platit scump ceea ce, nu-i asa, a fost victoria sa furata.
Si dupa referendumul de duminica, USL clameaza tot o victorie furata, dar nu la Paris, ci, daca vreti, pe la Bruxelles, acela care l-a obligat sa respecte decizia CCR privind cvorumul de prezenta la scrutin. Referendumul a fost practic castigat, spune Victor Ponta. Nu, a fost pierdut. Asa cum Mircea Geoana nu putea castiga decat daca depunea juramantul de presedinte, si orice altceva s-a numit infrangere, asa si USL nu putea sa castige decat daca Traian Basescu pleca de la Cotroceni. Revenirea lui Traian Basescu in functia din care a fost suspendat va fi o infrangere, indiferent cum ar numi-o liderii USL. Si ea trebuie decontata politic.
Si exista erori multe de platit. In primul rand faptul ca actiunea a fost pornita in cel mai prost mod cu putinta si in cel mai prost moment cu putinta. In afara de obsesia lui Crin Antonescu de a ajunge presedinte macar trei saptamani si de panica puscariabililor in frunte cu Dan Voiculescu, nu exista niciun motiv rational sa declansezi o asemenea procedura pe viata si pe moarte in mijlocul verii si al perioadelor de concedii, in vacanta parlamentara si fara sa ai pregatita infrastructura legislativa pentru securizarea reusitei demersului.
Liderii USL au incercat sa compenseze aceste inconven