Ieri, de exemplu, săpăturile arheologice au scos la suprafaţă un vas de provizii din secolul al III-lea.
Cinci monede din secolul III au fost găsite în castrul roman de la Cumidava! Cot la cot cu arheologii români sapă şi cinci studenţi la Arheologie din Canada, însoţiţi de profesorul lor, toţi pasionaţi de stilul de viaţă roman. Două din cele 5 monede găsite zilele trecute au fost scoase la suprafaţă chiar de voluntarii canadieni.
Chiar dacă şantierul a fost redeschis de doar două săptămâni, vestigiile au început să iasă la lumină. Arheologii au descoperit cinci monede, dintre care patru de pe vremea dinastiei Severus de la mijlocul secolului al III-lea, formate dintr-un miez de cupru şi acoperite cu o pojghiţă de argint. „Am descoperit 5 monede dintre care 4 sunt de argint. Ceea ce este interesant este că am descoperit o monedă foarte veche, dinaintea Daciei romane, într-o stare de conservare foarte bună. Ea trebuie să aparţină unui tezaur care a fost spart aici în castru, în sensul că cheltuit, ceea ce explică că moneda nu a fost circulată. Deci o monedă bătută de un împărat între anii 81 şi 96 care a fost găsită la mijlocul secolului III, în drumul principal care trece şi care suprapune coada barăcii”, a precizat conferenţiar Liviu Petculescu, cercetător a Muzeului Naţional de Istorie. Ieri, de exemplu, săpăturile arheologice au scos la suprafaţă un vas de provizii din secolul al III-lea.
Voluntarii canadieni muncesc cot la cot cu românii
În ajutorul specialiştilor de la Braşov au venit şi cinci studenţi la Arheologie din Canada, alături de profesorul lor coordonator. Se împlinesc trei ani de când canadienii explorează în diverse echipe castrul pentru a afla cât mai multe despre romani şi stilul lor de viaţă. „Am găsit două monede, pe porţiunea de drum la care lucrăm. Se întâmpla deseori ca lumea să arunce monede care să răm