- Social - nr. 147 / 31 Iulie, 2012 Sambata, 28 iulie a.c., in Sala de Conferinte de la Hotelul "President” s-au desfasurat lucrarile primului Congres International al Cultivatorilor de Hamei, care s-a tinut in Romania. Congresele se tin anual, de fiecare data intr-o alta tara. La nivel mondial, producatorii de hamei sunt reuniti in Asociatia Internationala a Cultivatorilor de HameiInternational Hop Growers Convention (IHGC), la care a aderat si Romania de 3 ani. La nivel national este constituita Asociatia Producatorilor de Hamei din Romania (APHR), al carui presedinte este domnul Ákos Mora. La congres au participat 71 de membri delegati din afara tarii. I.H.G.C. include asociatii din 20 de tari, iar producatorul mondial principal este Germania, urmata de S.U.A. La conferinta de presa, organizata in timpul desfasurarii lucrarilor Congresului, au participat domnii Bernard Ingwiller din Franta, presedintele I.H.G.C., Johann Albert Pichlmaier din Germania, vicepresedinte al I.H.G.C., Martin Pavlovic din Slovenia, secretarul general al I.H.G.C. si Ákos Mora, presedintele A.P.H.R. Oaspetii au multumit organizatorilor pentru oportunitatea dezbaterii unor probleme de actualitate in privinta culturii hameiului si au prezentat cateva aspecte legate de productia mondiala de hamei. Domnul Ákos Mora a prezentat situatia acestei culturi in Romania, pe care o redam pe scurt. "Hameiul a fost adus in perioada ocupatiei romane in Dacia. Cu aproximatie, in anul 1870, a fost cultivat in zona Sighisoarei, unde sasii au extins cultura de hamei, dupa patru ani ajungand sa fie cultivata o suprafata de 5,22 ha, iar intre anii 1890-1910, suprafetele cultivate au ajuns de la 70 la 140 ha. In preajma Primului Razboi Mondial, cultura hameiului a ajuns sa ocupe in preajma Sighisoarei o suprafata de circa 500 ha, dupa care a fost in scadere continua. In 1972, in baza programului de dezvoltare a