Traian Băsescu, vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar în loc să se amestece în instituţii, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei, îndeamnă FT într-un editorial publicat în ediţia online de luni.
Lupta pentru putere de la vârful scenei politice româneşti a atins punctul culminant la sfârşitul săptămânii, scrie Financial Times (FT) în acest editorial intitulat "Votul de la Bucureşti". Românii s-au prezentat la urne pentru a decide dacă să îl demită sau nu pe preşedinte "pe o căldură feroce", iar rezultatul a fost o "victorie în stilul lui Pirus" (cu un cost uriaş pentru învingător - n.red.).
"În timp ce se aşteaptă ca preşedintele să îşi păstreze postul, poziţia sa a fost slăbită de cele şapte milioane de voturi - (reprezentând) 87 de procente din total - împotriva sa", explică FT, precizând că prezenţa de aproximativ 46% se află sub pragul de 50% stabilit de Curtea Constituţională pentru validarea referendumului.
"Cele două părţi ar trebui să arate că şi-au învăţat lecţia după vot", îndeamnă prestiogioasa publicaţie, precizând că referendumul a fost perceput ca o "încercare îngrijorătoare a premierului Victor Ponta de a înlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil". Această percepţie şi decizia de a înlocui Avocatul Poporului cu o figură mai prietenoasă "sună a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui să le evite", subliniază FT.
"În loc să se amestece în instituţiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei", îndeamnă publicaţia.
"În ceea ce îl priveşte pe Băsescu, el ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular în rândul concetăţenilor săi", continuă FT, adăugând că "deşi acuzaţiile lui Ponta au fost în mare măsură exagerate, preşedintele nu a acţionat întotdeauna în m