Din cauza secetei, sistemele de alimentare cu apă ale comunelor nu mai pot face faţă să asigure apa potabilă. Şi oraşele Panciu, Adjud şi Odobeşti au raţionalizat consumul de apă potabilă.
De când canicula şi seceta ameninţă rezervele de apă, oamenii nu mai primesc apă decât cu ţârâita, după un program bine stabilit.
Iar atunci când robinetele se deschid, fiecare încearcă să-şi facă rezerve cât mai mari, ca să nu sufere de sete. În această situaţie sunt câteva mii de vrânceni, care trăiesc în cel puţin zece localităţi în care apa a fost raţionalizată.
Dacă unii sunt mai norocoşi şi au apă la robinet zilnic, între anumite ore, alţii trebuie să aştepte şi câte 24 de ore până când le vine din nou rândul să pornească robinetul.
„Când îi dă drumul, când nu-i dă. Dacă nu ai bazin, mori de sete la apa care se dă. La două - trei zile îi dă drumul, aşa pe câte o stradă şi atunci mai facem şi noi provizii. Pentru animale aduc apă de la o fântână din marginea satului", se plânge Mărioara Buchidău, din comuna Jariştea.
Sistemul de alimentare cu apă al comunei Jariştea nu poate face faţă să asigure apa potabilă în toate satele. Autorităţile vor însă să pună în funcţiune şi reţeaua veche.
„Este insuficientă apa pentru a asigura consumul pentru întreaga localitate. Facem o investiţie acum să punem în funcţiune un puţ astfel încât o să fie injectată apa în sistemul de alimentare, prin bazinul de colectare şi clorinare, situaţie în care am reuşi să mai salvăm din situaţie", spune Neculai Cristudor, viceprimarul comunei Jariştea.
Apa potabilă, folosită pentru irigat
Pe lângă secetă, o contribuţie majoră în lipsa apei o au şi oamenii, care, pentru a-şi salva roşiile, ardeii şi ce mai au prin grădini, udă legumele fără să ţină cont că apa e puţină.
Spre exemplu, la Boloteşti reprezentanţii Primăriei au mers în controale din casă în ca