Unele medicamente nu se împacă deloc cu soarele şi pot provoca o serie de reacţii locale pe care nu trebuie să le ignorăm. Ştim că unele cosmetice, parfumuri nu fac întotdeauna casă bună cu soarele. Cam acelaşi lucru se poate spune şi despre unele medicamente. Razele ultraviolete (UV) emise în mod natural de soare sunt filtrate doar parţial de stratul de ozon. Motiv pentru care expunerea la UV solare sau artificiale a unor medicamente sensibile provoacă reacţii chimice.
Mecanismul este simplu. Odată absorbit, medicamentul se difuzează prin intermediul circulaţiei sângelui. Dar dacă stăm la soare, razele UV trec de bariera pieleii. Şi dacă medicamentul este sensibil, reacţiile chimice declanşate prin expunere la UV se pot produce substanţe toxice sau alergene, ori reacţie de fotosensibilitate.
Atenţie! Aceste reacţii pot fi severe şi să facă necesară întreruperea tratamentului şi evitarea totală a expunerii la soare.
Două tipuri de reacţii se declanşează: fototoxică sau fotoalergică. Reacţia fototoxică se caracterizează prin eritem, respectiv înroşirea pielii, cu vezicule mici, cu lichid. Este o reacţie de tip insolaţie care este localizată la zonele expuse.
Reacţia fototoxică apare imediat după expunerea la UV numai dacă doza de medicament şi expunerea la soare sunt importante.
Reacţia fotoalergică vine în plus cu mâncărimi şi se declanşează după a doua doză de medicamente, în general după 48 de ore de la expunere la UV. Mai mult, reacţia fotoalergică nu este influenţată de doza absorbită şi se poate extinde pe zone mai mari.
Iată câteva clase de medicamente care nu fac casă bună cu UV: *antidepresive inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină * antidepresive imipraminice * inhibitori de enzimă de conversie * antiinflamatoare nesteroidiene * betablocante, disfosfonate * diuretice tiazidice *