"Orice continuare a unei turbulenţe politice poate să influenţeze economicul", spune într-un interviu la RFI reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mihai Tănăsescu, viitor vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, de la 1 august. El declară că "economicul are nevoie de linişte", după turbulenţele politice din ultimele săptămâni, care au culminat cu referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
Mihai Tănăsescu afirmă că "toate aceste turbulenţe politice nu au putut să lase economia indiferentă. Am observat în aceste săptămâni presiuni puternice asupra cursului de schimb, presiuni puternice asupra modului în care economia a funcţionat. Cred însă că în momentul de faţă, mesajul cel mai important pe care politicul trebuie să-l dea economicului este acela de stabilitate, acela de a începe o nouă etapă de conlucrare. Şi spun acest lucru într-un context internaţional destul de strâns, destul de turbulent în momentul de faţă, cu presiuni mari asupra unor ţări din zona euro, care indirect pot să afecteze şi România. De aceea, cred că stabilitatea politică, coerenţa actului de guvernare este foarte importantă, pentru ca posibilele turbulenţe externe de pe piaţa internaţională să aibă în spate o puternică structură economică guvernamentală, în aşa fel încât să poată să facă faţă unor potenţiale turbulenţe externe".
Pentru Mihai Tănăsescu, "este limpede că orice continuare a unei turbulenţe politice poate să influenţeze asupra economicului. Dar cred că în momentul de faţă, există destulă maturitate politică pentru a exista un dialog al politicului, care să creeze o perspectivă predictibilă a economicului. Este nevoie de aşa ceva, pentru că încă economicul în cazul nostru are o mare influenţă de la politic şi de aceea cred că economicul are nevoie de linişte".
Reformele structurale au mers "în direc