Evidenţierea pe factura de apă din luna iunie a unor costuri pentru apa meteorică stârnește din nou nemulțumirile albaiulienilor. În timp ce aceștia se întreabă de ce, dacă nu a plouat, sunt obligați să plătească apa de ploaie, explicația reprezentanților Apa CTTA rămâne aceeași: apa de ploaie este preluată în același sistem de canalizare cu apa menajeră, iar acest parcurs tehnic presupune anumite costuri.
Mai mult, reprezentanții Apa CTTA Alba Iulia susțin că factura pe luna iunie prezintă costurile pe luna mai, care de altfel a fost cea mai ploioasă din an, respectiv 102 litri de precipitații pe metru pătrat. O altă problemă și probabil cea mai importantă este aceea că, așa cum menționam mai sus, în Alba Iulia apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice. O soluție la această problemă ar fi amenajarea de rigole care să permită colectarea apelor meteorice și transportarea acestora într-o canalizare separată dar această investiție este destul de greu și costisitor de realizat în prezent. Acesta este poate și motivul, explică reprezentanții Apa CTTA pentru care în anumite orașe, care beneficiază de un astfel de sistem de canalizare, apa de ploaie nu se regăsește pe facturi.
Vă prezentăm mai jos explicațiile Apa CTTA în legătură cu facturarea apei meteorice în Alba Iulia:
“Apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice, nu numai din Alba Iulia sau din judeţul Alba, ci din întreaga ţară. Conform legii pe baza căreia funcţionează ope