Nu exista castigator politic al referendumului de duminica, chiar daca ambele parti incearca, cu disperare, sa intre in acest rol.
Traian Basescu se va intoarce, cel mai probabil, la Cotroceni insa intr-o pozitie mult subrezita. Domnia sa invoca majoritatea romanilor care au absentat refuzand sa valideze referendumul. Ea exista, desigur, dar aceasta majoritate nu e neaparat una proprezidentiala. Este o majoritate impotriva practicilor abuzive ale USL, o majoritate care, mai pe romaneste, a refuzat sa scape de dracu' ca sa dea de tata-sau.
Nu asadar toti dintre cei care nu s-au dus la vot pot fi socotiti sustinatori ai lui Traian Basescu. Cert este insa ca Traian Basescu are impotriva sa peste 7 milioane de voturi, cu doua milioane mai multe decat cele pe care le avea impotriva la realegerea din 2009. Si aceste 7 milioane de voturi reprezinta o problema politica majora.
Traian Basescu vorbeste despre lectia primita de USL, dar ar fi bine sa mediteze si la lectia primita de el insusi. Plasarea reconcilierii pe primul loc al viitoarelor sale prioritati ar putea fi un semn, insa ar presupune o reinventare a presedintelui pe acest final de mandat.
Reconciliere cu cine? Nu cred ca intra in discutie una cu USL. Dimpotriva cred ca dupa parlamentare va urma un nou asalt de cucerire a functiei prezidentiale (doar Vocea Rusiei, postul de radio guvernamental de la Moscova, indeamna USL sa iasa din defetism).
Ca sa faca fata unui nou asalt, presedintele trebuie sa se reconcilieze cu poporul, misiune foarte dificila, dar nu imposibila, daca USL va continua sa faca greseli la fel de mari, iar Traian Basescu va reusi revenirea credibila in tiparul principiilor care l-au consacrat.
Faptul ca pare sa fi renuntat la vechile figuri din jurul sau, in frunte cu funesta Elena Udrea, intrata intr-un binemeritat con de um