Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici a anunţat că demisionează după ce ordonanţa prin care ICR a trecut în subordinea Senatului a fost declarată constituţională.
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marţi pentru mediafax, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR, inclusiv el, va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului Curtea Constituţională a României (CCR) a decis cu majoritate de voturi, că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care ICR a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului.
Astfel, Judecătorii CCR au respins sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele măsuri în domeniul cultural. Potrivit Agerpres, hotărârea CCR din dimineaţa zilei de marţi, 31 iulie este una definitivă şi general obligatorie
Ministerul Finanţelor a anunţat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. De asemenea, potrivit conducerii ICR, ministerul a cerut ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie şi operată.
În 10 iulie, Curtea a decis repunerea pe rol pe 31 iulie a sesizării Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care ICR a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului, după ce anterior discuţiile au mai fost amânate. Plenul Curţii, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2012 privind un