Sondajele realizate inaintea referendumului de duminica estimau, in cor, ca prezenta la vot va depasi cu mult pragul de 50%. Mai mult, unele sondaje au supralicitat puternic, ajungand la o prezenta de peste 70% (?!).
De obicei, institutele de sondare a opiniei publice afiseaza o marja de eroare de plus/minus de 3%. Dar in unele cazuri, marja de eroare s-a dovedit a fi de peste 30%! Da, 30%! Si atunci, ce incredere ar mai trebui sa aiba populatia in aceste institute?
Econtext va arata cat estimau sondajele ca va fi prezenta la referendum, aceasta fiind, de fapt, cea mai importanta miza a referendumului, intrucat rezultatele votului erau previzibile.
Si am inclus rezultatele unui numar de noua sondaje, realizate, in mare, de cele mai importante institute de sondare a opiniei publice din Romania. In plus, am adaugat si sondajul realizat de Econtext. Motivul? Sondajul realizat de Econtext a fost cel mai apropiat de cifrele referendumului, in ceea ce priveste prezenta la vot. Dar acest lucru are o importanta mai redusa. Reamintim, Econtext a publicat o sinteza a sondajelor realizate de publicatiile locale.
Sa revenim. Dintre toate institutele majore, cel mai mare esec l-a inregistrat institutul de sondaje IMAS. In sondajulul realizat de IMAS, prezenta la vot a fost estimata la 79,8%! Practic, daca raportam la prezenta efectiva de la referendum (potrivit rezultatelor partiale, dupa centralizarea unui numar de 99,97% din sectiile de votare), avem o diferenta uriasa. Prezenta a fost (din rezultatele partiale) de 46,23%, iar IMAS estima o prezenta la ot de 79,8%! O diferenta de 33,57%! Diferenta este uriasa chiar daca i-am adauga si pe cei care au boicotat referendumul.
Un alt sondaj care a dat gres cu mult este cel realizat de TVH 2.0. Aici prezenta la vot a fost estimata la 70%. Nici cunoscutele institute CCSB (Compania de Cercetare Sociologica