Comuna Marginea din judeţul Suceava este cunoscută în ţară dar şi peste hotare prin ceramica neagră. Ne-am oprit la Marginea, atât pentru ceramică, dar mai ales pentru că atenţia ne-a fost atrasă de o casă foarte veche, cu foarte multe lucruri scoase la aerisit (sumane, covoare cu motive florale ţesute manual, prosoape, haine populare), pe prispa căreia stătea o bătrână. Am făcut cunoştinţă. Cu o voce blândă, Ana Magopăţ ne-a spus că are 81 de ani şi că este cel mai vârstnic meşter olar din Marginea.
“Este casa mea, este casa în care i-am crescut pe copiii mei, Gheorghe şi Ion. Amândoi au păstrat tradiţia familiei, olăritul. Soţul meu este mort de 19 ani, dar i-a rugat să nu lase meseria aceasta, care este brăţară de aur. L-au ascultat şi, la rândul său, Gheorghe, care are 61 de ani, l-a învăţat pe băiatul său, Corneliu, şi pe ginere, şi mai apoi pe un nepot de la un cumnat să facă oale. Cât om putea duce, vom păstra tradiţia olăritului”, şi-a început povestea Ana Magopăţ.
Autenticitate bucovineană într-o casă veche de 100 de ani
Cu amabilitatea specifică bucovineană, Ana Magopăţ îi invită pe toţi cei care îi admiră locuinţa să intre în casă pentru a vedea costumele populare din zona Rădăuţi, folosite de familia sa la cele mai importante evenimente din viaţa satului.
Dar cum intri în încăperea din dreapta, privirea îţi este atrasă de ţesături, ii, catrinţe, brâie, ştergare, lăicere şi covoare de lână, cu motive geometrice sau florale, toate confecţionate manual. De asemenea, în camera de zi a casei mai pot fi găsite obiecte de ceramică, trăistuţe, coliere din mărgele, ouă încondeiate, broderii, pieptare, bundiţe şi cojoace cu o ornamentaţie bogată.
Punct de atracţie pentru cei care vin în zonă
Fiecare obiect are povestea lui, o poveste veche chiar şi de 50 de ani.
„Sunt foarte mândră de aceste tradiţii şi de căsuţ