• Taranii intreprinzatori se vad nevoiti sa isi puna legumele si fructele de sezon la conservat, pentru a le scoate pe piata toamna sau iarna
Seceta din ultimul timp ii determina pe micii producatori sa gaseasca solutii pentru a scoate un minim profit de pe urma muncii lor. In pietele iesene, preturile nu scad chiar daca tarabele sunt pline cu marfa proaspata. Taranii intreprinzatori se vad nevoiti sa isi puna legumele si fructele de sezon la conservat pentru a le scoate pe piata in toamna sau iarna.
"Din pret nu mai putem lasa prea mult pentru ca si asa seceta asta ne-a pagubit destul. De la ora cinci ma trezesc sa ud in gradina legumele si muncesc toata ziua. Barbatul meu sta in piata si uneori doarme langa taraba sa pazeasca marfa, ca nu se vinde. Decat sa le dau pe doi lei speculantilor din piete, mai bine ma apuc acasa sa fac suc de rosii sau sa pun muraturi. Asa poate ne scoatem si noi banutii pe atata munca", a explicat dezamagita Anisoara.
Legumele si fructele proaspete de pe tarabe vor fi transferate in camara taranilor pentru a fi scoase la vanzare atunci cand profitul va fi multumitor. Sucul de rosii, bulionul, muraturile, gemul, magiunul, fructele uscate sunt preparate dupa metodele traditionale transmise din generatie in generatie.
"Nu folosim metode moderne, le preparam asa cum am vazut si la parintii nostri si le depozitam in camara sau in beciuri. Productia de anul acesta este foarte mica si banii din vanzari sunt singura noastra sursa de venit, din asta traim", povesteste Maria, o vanzatoare din piata Tatarasi. Cu spirit intreprinzator, taranii din pietele iesene au gasit solutia pentru a-si recupera macar banii investiti in culturile de legume sau in livezile proprii de fructe. Centrele comerciale sunt pline de legume si fructe de import, pe cand in piete marfa se strica pe tarabe. "Agricultura n