Pe drumul care leagă Aiud-ul de valea Arieşului, la mijlocul distanţei, undeva pe o colinã din apropierea satului Colteşti se ridică maiestuoase nişte ruine de culoare roşiatică. Curioşii care vor să le viziteze sunt nevoiti să urce pe o pantă abruptă şi să se caţere efectiv pe zidurile exterioare ale castelului, care, în urmă cu sute de ani, a fost proprietatea contelui Truzcko.
Două cetăţi legate printr-un tunel
Cu toate că anul construcţiei castelului de la Colteşti se pierde în negura timpului, legendele îi învăluie misteriosu-i trecut, transformând ruinele de pe dealul Secuiului într-o relicvă ce nu are darul de a atrage turiştii. Situat la doi kilometri de satul Colteşti, în judeţul Alba, castelul Truczko a fost construit în secolul al XII-lea, cu rol de fortificaţie. La mai puţin de patru kilometri, pe dealul Rimetii, a fost construită încă o fortificaţie identică, din care acum mai există doar urme vagi, având acelaşi scop, de supraveghere şi apărare a populaţiei din zonă şi a căii comerciale care traversează valea, de atacurile migratorilor.
De asemenea, între cele două cetăţi există un tunel, care, conform legendei, avea o a treia intrare, la mijlocul distanţei, în catedrala romano-catolică din Rimetea, comună cunoscută de maghiar sub numele de Toroczko. Deşi nimeni nu ştie cu siguranţă când a fost părăsit castelul de la Colteşti, locuitorii satului, majoritatea etnici maghiari, afirmă că de cel puţin trei generaţii, ruinele se află în acelasi stadiu.
Tragicul sfârşit al fiicei contelui Truczko
La începutul anilor 1400, majoritatea populaţiei de aici avea ca îndeletnicire de bază mineritul, creşterea animalelor şi cultura viţei de vie. Întreaga zonă se afla sub tutela contelui Truczko Iles, cunoscut ca mare colecţionar de vinuri, şi despre care se spune că avea o pivniţă plină cu butoaie de vin nobil. Conform legend