Costache Antoniu, in rolul celebrului "cetatean turmentat" din piesa lui CaragialeDisputele de pe scena politica si controversele in jurul reprezentativitatii referendumului, ca si teatrul absurd la care asistam de ani de zile nu vor inceta pana ce nu vom intelege ca atunci cand mergem la vot, trebuie sa punem stampila pe candidatii care ofera mai mult decat propria persoana. Cu alte cuvinte, cand vom scapa de simptomul "cetateanului turmentat".
Scandalul politic a transformat economia romaneasca intr-un mediu incert si volatil. Potrivit analistilor economici, deprecierea leului, lipsa investitiilor, retragerile de capital si tranzactiile la termene foarte mici arata in mod evident cata incredere mai au investitorii in Romania.
De vina pentru aceasta situatie sunt in primul rand politicienii, cei care, indiferent in ce tabara se afla, par sa fi absentat de la lectia compromisului si mai ales de la cea in care se preda interesul national.
Potrivit economistului Florin Citu, "volatilitatea politica are efecte atat pe piata financiara - tranzactiile se fac la scadente din ce in ce mai mici si la un pret mai mare, cursul se devalorizeaza, preturile devin mai volatile - cat si pentru economia in ansamblu, pentru ca scade cresterea economica prin reducerea acumularii de capital si a investitiilor".
Efectul unui sistem politic instabil este mult mai puternic asupra cresterii potentiale a unei tariFlorin Citu, analist economic
S-a intamplat de atatea ori, in atatea tari, inclusiv in anii '90 in Romania, incat lectia ar fi trebuit stiuta si de politicenii din ziua de azi.
"Desi aceste efecte nu reprezinta o surpriza si sunt bine documentate de literatura de specialitate, inca ne confruntam cu incercari ale clasei politice de a le ascunde in spatele unor cuvinte", spune Citu.
Pentru a iesi di