Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Oradea, că pasivitatea nu îi caracterizează pe maghiari, aceştia dând, la referendum, un vot negativ "complotului USL pentru instaurarea unui guvern post-comunist" pentru că vor continuarea schimbărilor democratice.
Tokes a spus că rezultatul referendumului de duminică dovedeşte faptul că 65 la sută din români nu vor plecarea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit lui Tokes, procentul de 65 la sută rezultă din cei 54 la sută care nu au votat şi cei 11 la sută care au votat negativ.
"Este populaţia care a avut o poziţie negativă faţă de clica Ponta-Antonescu şi lovitura de stat pseudo-constituţională care s-a derulat duminică", a spus europarlamentarul.
În opinia acestuia, cea mai mare parte a maghiarilor şi, în general, a populaţiei din Transilvania, a rămas pasivă faţă de referendum pentru că doreşte continuarea schimbărilor democratice începute în 1989.
"Pasivitatea nu i-a caracterizat doar pe maghiari. Nu este vorba numai de secuime, de Harghita şi Covasna, ci şi de populaţia din Arad, Bihor, Bistriţa- Năsăud. Nu este absenteism politic, ci de un vot negativ dat complotului USL pentru instaurarea unui guvern post-comunist", a spus Tokes.
În ceea ce priveşte declaraţiile făcute de preşedintele UDMR Kelemn Hunor, Tokes a spus că acesta a încercat să explice absenteismul maghiarilor la referendum prin interesul scăzut faţă de orice scrutin unde nu au candidaţi implicaţi.
"Preşedintele UDMR încearcă să răstălmăcească această atitudine pentru a-şi explica eşecul. Ei (reprezentanţii UDMR - n.r.) au încercat să dea un ajutor acestei lovituri de stat. Este clar că dacă maghiarii nu ar fi rămas deoparte, UDMR ar fi fost forţa decisivă care ar fi contribuit la demiterea lui Băsescu. Însă este clar şi că e