Revoluția borfașilor s-a încheiat așa cum a început: prin agresarea violentă a regulilor. La olimpiada referendumului, vorba unui amic de pe Facebook, USL a câștigat detașat proba la furt electoral ștafetă. A se vedea județele Olt, Mehedinți și Teleorman, unde participarea la vot a crescut seara, în câteva ore, cu 15-20%. Traian Băsescu spune azi că va veghea, odată întors la Cotroceni, ca instituțiile statului să-și facă datoria, să ancheteze, să sancționeze abuzurile. Este nevoie însă de mai mult, de schimbări semnificative în legislație.
Avem nevoie de o mai strictă reglementare a condițiilor de utilizare a urnei mobile. Folosirea ei în mod arbitrar o transformă, după toate indiciile, în mijloc de fraudare în masă. Mai trebuie apoi revizuită legea penală, care permite organizarea și desfășurarea unui nou tip de lovitură de stat greu de sancționat, dacă nu cumva imposibil, cel puțin după legislația românească.
Am explicat pe larg, pe 3 iulie, când a debutat oficial revoluția borfașilor, de ce încadrarea penală a acțiunilor Guvernului Ponta pare în acest moment dificil de realizat. Altfel spus, guvernele care, în viitor, vor proceda la fel, nesocotind instituții și reguli prin abuz de putere, nu vor putea fi trase la răspundere prea ușor.
Din acest motiv, atunci când vom avea altă majoritate în parlament, nu una în care votează o duzină de cercetați și condamnați penal, adică puşcăriabili, România va trebui să modifice acele articole din Codul Penal care se referă la acțiuni împotriva ordinii constituționale și la abuzul în serviciu. Altfel, vom fi mereu la mâna unui Voiculescu, Voicu, Dragnea, Vântu, Năstase sau cine s-o mai afla, la un moment dat, în drum spre pușcărie și vrea să scape încălecând instituții-cheie în stat.
Realitatea ultimelor zile arată că loviturile de stat se pot imagina și fără violenţă, învelite în poleiala legii (