Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, a anuntat, marti, ca isi da demisia, impreuna cu cei doi vicepresedinti ai institutiei.
Decizia survine dupa ce Curtea Constitutionala a respins sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta a Guvernului prin care Institutul Cultural Roman (ICR) a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului.
"CCR a decis sa schimbe misiunea specifica a ICR. Fata de aceste situatii, subordonarea fata de Senat si modificarea misiunii institutului, conducerea ICR isi va da demisia. Este vorba despre presedinte, adica eu, si cei doi vicepresedinti. Decizia noastra a fost cauzata de modificarea misiunii ICR", a declarat Patapievici, la Digi 24.
Acuzand faptul ca Institutul isi va modifica definitoriu obiectul de activitate, Horia Roman Patapievici a subliniat ca "ICR devine o agentie de propaganda nationala la dispozitia Senatului".
La randul sau, Mircea Mahaies, vicepresedintele ICR, a declarat, la Digi 24, ca "ICR este pregatit sa fie croit ca o armata adresata celor care voteaza".
CCR a decis: ICR ramane la Senat
La scurt timp dupa anuntarea deciziei CCR, vicepresedintele institutului precizase ca imaginea Romaniei va avea de suferit, fara a anunta insa ca isi va da demisia din functie.
Mircea Mihaies a declarat, tot pentru pentru Digi 24, ca "este o lovitura care nu ne este data noua, celor care conducem ICR, ci artistilor romani si, dupa cum se va vedea in curand, imaginii Romaniei".
Mircea Cartarescu: Horia Patapievici nu merita acest tratament. Pentru artisti, el este un erou.
Mircea Cartarescu a comentat pentru "Evenimentul Zilei" situatia ICR, spunand ca nimeni n-a facut un serviciu mai mare culturii romane adevarate decat Horia Roman Patapievici.