Introducerea unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 9% pentru alimentele de bază ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu şi a preţurilor. Riscul cel mai mare este "o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate". Trebuie să fim "foarte atenţi" cu aplicarea unei astfel de măsuri. Declaraţiile au fost făcute la RFI de reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, viitor vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, de la 1 august.
În opinia lui Mihai Tănăsescu, "teoretic, impactul (unui TVA de 9% la alimentele de bază-n.r.) ar trebui să conducă la o scădere a preţului, la o reducere a evaziunii fiscale, dar vedeţi, nu întotdeauna teoria este egală cu practica. Este foarte greu de anticipat comportamentul celor care lucrează în acest domeniu şi cum vor folosi acest lucru".
Mihai Tănăsescu precizează că "o tentativă de acest gen nu poate să conducă decât poate la o diminuare de evaziune fiscală, nu atât de mult la o diminuare a preţului la anumite produse alimentare. Dar sigur, această decizie trebuie foarte bine analizată, atât din punct de vedere al impactului bugetar, cât şi al impactului pe veniturile oamenilor, pe ceea ce se întâmplă în ramura respectivă. Misiunea Fondului va analiza şi acest aspect".
Întrebat care este riscul cel mai mare al unui TVA de 9% la alimentele de bază, Mihai Tănăsescu a răspuns: "Riscul cel mai mare este o scădere dramatică a veniturilor la buget din acest segment de activitate. În acelaşi timp, există şi efectul pozitiv, în sensul că s-ar putea consuma mai mult, s-ar putea strânge mai mulţi bani la buget dintr-un dever (vânzare intensă-n.r.) mai mare. Dar în acelaşi timp, trebuie să fim foarte atenţi că aplicarea unei cote reduse de TVA trebuie să aibă o implementare foarte bună a modului în care se face controlul asupra felului în care se aplică acest lucru. Ar