Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituţională. Urmare a deciziei, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, împreună cu întreaga conducere va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului. Sursa: Ioana Chirita TVRSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Astfel, CCR a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, ridicată de Avocatul Poporului.
Cauza a fost repusă pe rol după ce pe 10 iulie nu s-a întrunit majoritatea necesară. ICR a ajuns în subordinea Senatului pe 13 iunie, Guvernul precizând că mutarea este "o decizie de democratizare a acestei instituţii".
Prim-ministrul a spus despre ICR că este o instituţie "mult prea politizată" spunând că, la nivelul cheltuirii fondurilor publice există "o lipsă de transparenţă totală" în interiorul ICR.
"Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", a spus Ponta.
Mai multe proteste au fost organizate împotriva deciziei Guvernului. Cea mai amplă a fost "Mişcarea papioanelor" de la sediul ICR.
Horia-Roman Patapievici şi-a anunţat demisia
Cei din conducerea Institutului Cultural Român vor rămâne "în acelaşi cadru" şi îşi vor da demisia după "rezolvarea câtorva chestiuni de gestiune punctuală, legată de reducerea severă a bugetului", a declarat Patapievici pentru Mediafax.
Conducerea ICR a fost informată de către Ministerul Finanţelor, printr-o adresă, că instituţia va suferi schimbări, printre care şi reducerea bugetului cu 14,5 milioane lei, mai