Nu este exclus ca atacul din Bulgaria asupra turiștilor israelieni să fie o nouă secvență din războiul clandestin pe care îl poartă de câțiva ani Israelul și Iranul.
La 19 iulie, atacul sinucigaș împotriva autocarului cu turiști israelieni din stațiunea Burgas (Bulgaria) a uimit întreaga Europă. Imediat, pe lista suspecților de serviciu au apărut Teheranul și Hezbollahul. „Toate dovezile indică Iranul. La exact 18 ani după groaznicul atac asupra Centrului Comunitar Evreiesc din Argentina, terorismul iranian continuă să lovească în oameni nevinovați. Aceasta este o campanie iraniană teroristă globală şi Israelul va reacționa ferm“, a anunțat premierul Benjamin Netanyahu.
Și totuși, implicarea Iranului în operațiuni clandestine nu este un accident, ci se înscrie într-o tendință bine conturată pe parcursul ultimilor doi ani. Dacă ar fi să creionăm o hartă virtuală, putem distinge amprente clandestine iraniene peste tot în lume: în Orientul Mijlociu, Africa, Extremul Orient, America de Nord și de Sud. Mai nou, se pare că putem include și Europa. Din această perspectivă, 2012 a fost un an aglomerat și cu o recoltă operațională pe măsură. Au fost astfel dejucate potențiale atentate în Tailanda și Azerbaidjan, dar au existat și atentate reușite în India și Georgia. În iunie 2012, în Kenya au fost arestați presupuși membri ai gărzilor republicane iraniene care plănuiau atacuri asupra personalului american și israelian din această țară. Toate expun conexiuni iraniene. Se acționa fie direct, fie prin intermediari. De cele mai multe ori, au fost vizate interese israeliene formale - diplomați și reprezentanți oficiali ai statului. Cazul bulgar scurtcircuitează, însă, acest tipar semnalând o redefinire a noțiunii de combatant. Acum sunt vizați până și simpli turiști. Într-un fel, începutul lunii iulie a oferit o repetiți