Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Senatului este constitutionala. Dupa decizia CCR, presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, a declarat ca va demisiona de la conducerea ICR. Sursa imagine: dcnews.ro
UPDATE 13:15: Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, a declarat marti, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind OUG nr. 27, ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.
Patapievici a precizat ca cei din conducerea ICR raman „in acelasi cadru" si vor demisiona dupa rezolvarea catorva chestiuni de gestiune punctuala, legata de reducerea severa a bugetului institutului.
UPDATE 12.30: Curtea Constitutionala a admis drept constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care Institutul Cultural Roman (ICR) a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului.
Judecatorii au respins sesizarea de neconstitutionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele masuri in domeniul cultural.
"ICR este transferat de la Presedintie la Parlament. (...) Senatul este cel care va avea in subordine ICR. Senatul va organiza alegeri pentru presedinte. (...) Senatul voteaza presedintele ICR”, a anuntat, pe 13 iunie, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, potrivit Antena 3.
Premierul Ponta a justificat decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Roman de sub autoritatea presedintelui in subordinea Parlamentului prin faptul ca institutia era "mult prea politizata" si a aratat ca ICR va fi subordonat Senatului.