* Ministerul Agriculturii vrea să salveze ce mai poate din culturile de porumb şi floarea-soarelui, pârjolite de caniculă * fermierii au cerut declararea stării de urgenţă în agricultură pentru judeţul nostru, după ce producţiile agricole sunt prognozate la jumătate faţă de anul trecut
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va folosi tariful reglementat tip B pentru energia elecrică utilizată la pomparea apei necesare irigaţiilor, care va fi de circa 0,32 lei/KWh, mai mic cu 0,05 lei/ kwh decât tarifele folosite până în prezent.
Prin folosirea acestui tarif de energie electrică, tariful pentru 100 mc de apă pompată pentru irigaţii scade de la 250 lei/1.000 de metri cubi la 200 lei/ 1.000 de metri cubi. Aceasta este prima măsură luată de către oficialul de la Ministerul Agriculturii, în încercarea de a diminua pe cât posibil efectele devastatoare ale secetei şi caniculei asupra culturilor din câmp. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească o compensare de 80% din valoarea pierderilor. Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei. Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor vor beneficia de un ajutor individual de 7.500 euro.
În plus, în vederea atenuării efectelor negative ale secetei prelungite, precum şi pentru restabilirea echilibrului ecologic, se analizează posibilitatea umplerii canalelor de irigaţii, în afara perioadei de aplicare a irigaţiilor, cu asigurarea finanţării aferente de către Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).
O altă măsură stabilită de