Horia-Roman Patapievici anunţă la RFI că va demisiona din conducerea Institutului Cultural Român (ICR). Decizia vine după ce Curtea Constituţională a decis marţi că transferarea ICR din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este legală.
Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, explică motivele demisiei: "Modificarea misiunii Institutului face cu totul inoportună prezenţa în fruntea Institutului a unei echipe care s-a identificat cu o reformă exact contrară. Noi am adoptat o poziţie deschisă de cooperare directă, de maximă deschidere spre pieţele culturale străine şi filosofia noastră a fost aceea de a avea în Institutul Cultural Român nu o agenţie de propagandă naţională, ci un mediator flexibil între piaţa culturală românească, aşa cum este ea şi pieţele culturale, pe care cultura română doreşte să se afirme. În acest moment, Institutul Cultural Român, prin voinţa Parlamentului, a fost transformat într-o agenţie de propagandă naţională. Actuala conducere nu doreşte să aibă de-a face cu aşa ceva". Întrebat dacă asta înseamnă că actuala conducere îşi dă demisia, Patapievici a răspuns: "Clar!". Scandal ICR Horia-Roman Patapievici, preşedinte demisionar al ICR
Horia-Roman Patapievici afirmă că aspectul sesizat de Avocatul Poporului este cel al caracterului de urgenţă, Curtea Constituţională distingând între decizia politică şi caracterul de urgenţă, pe care l-a considerat legitim.
Transferarea Institutului Cultural Român din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului a provocat un scandal de proporţii acum câteva săptămâni. Mai multe organizaţii culturale s-au mobilizat ulterior pentru a protesta faţă de această măsură luată de Guvernul Ponta.
Horia-Roman Patapievici anunţă la RFI că va demisiona din conducerea Institutului Cultural Român (ICR). Decizia vine după ce Curtea Constituţională a decis marţi că transferarea ICR din s