Conform unui raport al Băncii Naționale a Spaniei, criza financiara dezlănțuită de scandalul Bankia a generat o importantă fuga de capital. Climatul de neîncredere şi incertitudinea au dus la o dramatică scădere a investițiilor, atăt din partea investitorilor naționali, căt și a celor străini, generând în economia reală o importantă lipsă de lichidități.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Neîncrederea în sistemul financiar spaniol în mare parte cauzată de naționalizarea băncii Bankia cu trei luni în urma, a determinat în Spania o consistentă "scurgere" de capital peste hotare. Se pare că atât investitorii straini cât și cei autohtoni nu mai găsesc rentabilă piața spaniolă. Numai în luna mai a acestui an peste 41 de miliarde de euro si-au găsit destinația pe alte piețe financiare.
Fuga de capital, fără a însuma operaţiunile Băncii Națonale, a depășit deja 163 miliarde € doar în primele 5 luni ale acestui an, față de aceași perioadă a anului trecut când balanța era pozitivă, înregistându-se un aport net în investiții, în valoare de peste 14 miliarde de euro.
Cea mai mare parte a acestui transfer de capital s-a realizat prin tranzacţii interbancare, având ca destinație depozite financiare externe, în ţări considerate mai sigure. Problema este că de cele mai multe ori banii transferați provin din lichiditățile obținute de către băncile spaniole în cadrul licitaţiilor organizate de Bănca Centrală Europeană, bani care în mod normal ar fi trebuit să ajungă pe piața economiei reale.
Din cele 41 de miliarde care au fost retrase din conturile bancilor iberice numai în luna mai, peste 13 miliarde au fost retrase de către agenți economici cu capital strain și restul, așa cum spuneam, de către băncile spaniole prin tranzacții interbancare, care caută piețe mai rentabile și mai sigure.
Investiţiile pe piaţa financiară, în