Rezultatul referendumului din România şi eforturile pentru salvarea zonei euro continuă să fie prezente în paginile presei internaţionale.
“The Telegraph” consideră că “preşedintele român a scăpat ca prin urechile acului de ruşinea de a fi destituit”, din cauza slabei prezenţe la vot”, dar este semnificativ faptul că aproape 80% dintre voturi au susţinut un asemenea pas drastic. “Împreună cu restul membrilor UE, România va avea probabil de trecut prin vremuri grele de acum înainte, în condiţiile în care economia globală continuă să se afunde şi mai mult”, consideră cotidianul britanic.
În editorialul din “La Libre Belgique” citim că “nimeni nu a ieşit învingător după referendumul organizat duminică în România, iar “episodul penibil din România invită şi Europa la introspecţie: după opt ani de la prima deschidere a Uniunii către ţările din estul Bătrânului Continent, şi la cinci ani după aderarea României, se confirmă faptul că integrarea majorităţii acestor state în ansamblul european nu se face fără lupte.”
“Le Figaro” titrează că “românii îi mai acordă timp preşedintelui lor” şi consideră că Uniunea Europeană va continua să joace un rol cheie pentru a bloca riscurile unor noi derapaje.
“El Pais” este de părere că “referendumul eşuat de duminică nu a rezolvat grava luptă dintre Preşedinte şi Guvern, ci o transferă, amplificată, spre alegerile parlamentare din noiembrie. Rezultatul său reflectă oboseala românilor faţă de elita unei clase guvernante de care se îndoieşte profund şi care nu reacţionează la stringentele nevoi de democratizare şi de reformă economică ale fostei ţări comuniste”.
De la Atena, “Ethnos” este de părere că “în ciuda faptului că nicio parte nu pare dispusă să-l accepte, mesajul urnei reprezintă o “palmă” atât pentru preşedinte, a cărui popularitate a ajuns la nivelul cel mai de jos, cât şi pentru uniunea tripartită