Șeful Pentagonului, Leon Panetta, a încercat să-i convingă pe liderii israelieni să mai lase timp diplomației și sancțiunilor economice să convingă Iranul să renunțe la armamentul nuclear, și a exclus orice opțiune imediată împotriva instalațiilor nucleare ale Teheranului.
''Trebuie să epuizăm toate eforturile înainte de a recurge la opţiunea militară”, a afirmat Panetta la Ashkelon, în sudul Israelului, în cursul unei vizite la sistemul antirachetă ''Dom de Fier'', finanţat în parte de către SUA.
Afirmația a fost făcută într-o conferință de presă cu omologul său israelian, Ehud Barak, și a făcut aluzie la sancţiunile economice şi presiunile diplomatice exercitate asupra Iranului pentru ca această ţară să renunţe la programul său nuclear.
”Preşedintele Barack Obama a făcut cunoscut în mod clar că împiedicarea Iranului să se doteze cu arma nucleară constituie o prioritate pentru securitatea naţională a SUA şi că sunt în discuţietoate opţiunile'', a spus secretarul american al Apărării.
În schimb, Ehud Barak a estimat că ''probabilitatea ca Iranul să renunţe la programul său nuclear este extrem de slabă'', reafirmând că ''decizia ultimă'' referitoare la un eventual atac israelian împotriva Iranului îi revine ''doar guvernului israelian''.
La începutul săptămânii, ziarul israelian ”Haaretz” scria că SUA ar avea un plan B în privința unui atac preventiv împotriva Iranului. Cotidianul susținea că unul dintre consilierii americani pentru securitate națională l-ar fi informat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu acest plan, însă Israelul și SUA au negat ulterior existența unui astfel de document.
Israelul, considerat unica putere nucleară din regiune, statut asupra căruia menține în continuare ambiguitatea, denunță programul nuclear iranian ca o amenințare la adresa existenței sale, a criticat în repetate rânduri afir