Referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi conflictul politic din România ţin capul de afiş al presei internaţionale, care insistă asupra faptului că o continuare a disputelor va avea efecte negative asupra stabilităţii ţării şi asupra economiei româneşti, transmite Mediafax.
De la mineriadele din anii '90, presa internaţională nu a mai scris atât de mult despre România ca în ultimele două zile, în care a analizat critic referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, consemnând eşecul scrutinului şi faptul că politicienii români continuă disputele, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra ţării, notează sursa citată. Petiţie adevarul.ro! Apel către politicienii români: "Opriţi-vă!" Semnează şi tu!
Cele mai multe articole au avut un caracter informativ, fiind trecute în revistă rezultatele referendumului şi prezenţa la vot, dar există numeroase opinii critice şi comentarii negative referitoare la contextul politic al referendumului şi la faptul că politicienii români nu reuşesc să pună punct unui război politic costisitor şi să se întoarcă la treburile ţării.
Pe lângă informaţiile concrete, presa internaţională a încercat să anticipeze evoluţiile politice post-referendum, apreciind că preşedintele Traian Băsescu va rămâne, cel mai probabil, în funcţie, dar că disputele politice ar putea continua pe mai multe planuri.
Majoritatea publicaţiilor consemnează că „pragul de participare nu a atins nivelul de 50% necesar pentru validarea referendumului" şi că „85% din participanţi s-au pronunţat în favoarea demiterii preşedintelui Traían Băsescu", concluzia unanimă a presei internaţionale fiind că „referendumul nu va fi validat". Modul în care s-a ajuns la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este reamintit pe un ton critic, făcându-se referire la „încălcarea principiilor statului de drept" şi la „atacul la a